Betul betul sa tekejut membaca pasal ada orang mengaku yang dia adalah sultan sulu dan north borneo sabah. Saya dapat ni dari wall 1 Suara Sabah punya fan page di facebook. Orangnya ialah….tinguk di bawah:

sultan of sulu

 

Itulah dia yang mengaku jadi sultan sulu. Ok tidak kiralah dia ini betul sultan atau bukan yang penting Sabah tidak pernah ada Sultan. Kalau dia mau menabalkan dirinya jadi sultan biarlah sana sulu sj bah. Janganlah kasi masuk sabah lg.

Saya kasi list apa yang dia mau ( menurut sana wall dia la d facebook ).

1. Dia mau jadi Sultan yang sah di Jolo tapi mau juga jadi sultan di North Borneo Sabah

2. Dia mau juga Sabah kekal dalam Malaysia

3. Dia mahu minta pertolongan sama UMNO untuk membebaskan Jolo dari Manila

Tapi dalam masa yang sama dia ini;

1. Mengantam keluarga dia yang menggunakan nama Kiram

2. Dia sempat memburukkan Tun Datu Mustapha dan beberapa kerabat2 dia.

3. Dia juga menunggu PKR utk membantu dia ini

4. Dia menegaskan Manila sendiri menabalkan dia jadi Sultan

 

Jadi pandai2 la kita buat perbandingan sama tu fakta. Semua orang sanggup buat apa sahaja termasuk bersekongkol sama musuh si anu sama si anu yg penting matlamat tercapai.


Ni pertandingan menguji kecampinan kita dalam bidang IT. Saya ada cuba tapi ada juga yang salah terutama yang melibatkan tahun. Tarikh mula dari 1 hb November saaampai 30hb november tengah malam. Boleh menjawap berapa kali saja kita mau sebab pemenang ditentukan yg menjawap betul sama paling laju.!

Nah hadiahnya ialah. Eh, nama tu pertandingan belum di kestau suudah mau tau apa hadiah. Hehe ketara tamaha.  Ok nama pertandingan ini CYBER TREASURE HUNT COMPETITION 2010 sempena Bulan ICT November.

Antara hadiah untuk pemenang:

Dell Inspiron Mini 10 (1018), Canon Digital Ixus 105 , iPod Shuffle 2GB! Di mana mau join? Klik saja di bawah:

http://www.sabahict.com/default.asp?p=trehunt

Isi tu online form , start la main.

Good luck.  :P


Mari kita belajar satu lagi bahasa urang sabah  iaitu “Busung” . Busung di sebut bu-sung yang bermaksud ketulahan. Mari kita tinguk ni case study maksud busung.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

diana francis: ada apa tu

micleebr: cuba ko buka tu ko tinguk tu video

micleebr: pasal angin

diana francis: hahahaha

diana francis: mcm terlari sia

diana francis: dangar

micleebr: nah kekuatan hitu angin

diana francis: hahahahaa

micleebr: yg d bawah lawak sebab dia copy habis hahaha

diana francis: hahahahaha

diana francis: budui

diana francis: busung di ni sama urg tua

micleebr: ya bah alalala

micleebr: sa buang laitu

micleebr: tu blog sa buat suka2 sj baitu

micleebr: naantila sa removed

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Di pindikkan cerita si diana bilang jgn kasi main2 urang tua nanti busung ataupun ketulahan.

P/S: Watak si micleebr itu sama si diana adalah rekaan semata2.


Hiini  video sa jumpa di youtube. Uinnnahhh mau terebbah aku meninguk. Kalau nda pircaya tinguk sadja.

Yang hini video 1

 

Yang hini video 2

 

 

Uiiiinahhh….hitu angin jaga nanti kanna rummah kamu.

 


Berikut adalah senarai calon yang bertanding bagi Pilihanraya Kecil Parlimen P.185 Batu Sapi, Sandakan.

1. Calon Barisan Nasional

Datin Linda Tsen Thau Lin, 54
Timbalan Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) bahagian Elopura.

2. Calon SAPP

Datuk Yong Teck Lee, 52
Pengerusi Parti Maju Sabah (SAPP).

3. Calon Parti Keadilan Rakyat

Ansari Abdullah, 56
Bekas Pengerusi Perhubungan Sabah.

Pilihanraya kecil ini diadakan berikutan kematian penyandang sebelum ini dari Parti Bersatu Sabah ( PBS ) – BN, mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah yang juga suami kepada Datin Linda Tsen Thau Lin.

Keputusan penuh akan diumumkan malam ini seawal jam 8:00 pm, 4 November 2010.

– Update – Jam 7 :51 pm

Keputusan Tidak Rasmi:

Linda Tsen (BN-PBS) -5,084
Yong Teck Lee (SAPP) – 1,250
Ansari Abdullah (PKR) – 2,022
Undi rosak votes – 420
Majoriti -3,062

– Update – 8 :42pm

Linda Tsen (BN-PBS) -8, 538
Yong Teck Lee (SAPP) – 2,007
Ansari Abdullah (PKR) – 3,281

– Update –

Keputusan Rasmi:

Linda Tsen (BN-PBS) -8, 538
Yong Teck Lee (SAPP) – 2,007
Ansari Abdullah (PKR) – 3,281

Majoriti – 6, 359

Tompinai.

Posted: December 27, 2009 in How to Speak Like Sabahan.
Tags: ,

Pada hari ini kita akan belajar satu lagi perkataan iaitu tompinai. Tompinai disebut dalam tiga suku kata iaitu TOM-PI-NAI. Ia bermaksud “kawan” ataupun “sahabat”. Kita lihat contoh ayat di bawah:

“Id tulun dilo nga tompinai ku” yang bermaksud “orang itu adalah sahabat ku”.

Tompinai diambil dari bahasa suku kaum Dusun. Jumpa Lagi.


Ini barang kalau kamurang mau tau..beginila kejadian. Tajuk post ni kali biasa kita dengar time yang saturang member akun kalah belawan terus kecil hati lepas itu becakap “kalau ya pun jangan macam tu bah”. Rasanya ada lagi kejadian lain tapi sa tiada masa mo cari. Biasalah penulis bebas ini ada saja hal.

P/S – Kenapa Bah Ko Berubah? Stacy pernah tanya sa tu..tp sa ckp “mana sa tau sa mabuk” .