Ayam Mati…

Posted: March 14, 2009 in How to Speak Like Sabahan.
Tags: , , ,

Apakah yang dimaksudkan dengan ” ayam mati ” in sabahan version..? Ayam bermaksud chicken di dalam Bahasa Inggeris manakala Mati pula bermaksud die.

Jika diterjemahkan ke Bahasa Melayu moden .. ayam mati bermaksud ” ayam yang telah kehilangan nyawa “.

Dari segi penggunaannya di negeri Sabah, ayam mati bermaksud seseorang itu terlalu lemah untuk melakukan sesuatu. Namun begitu itu cuma pengiktirafan oleh seseorang kepada orang lain yang dianggap tidak dapat melaksanakan sesuatu tugas yang dilakukan.

Contoh ayat : ” itu pun kau nda dapat buat ka? ayam mati betul ” .

PERINGATAN : Jangan sesekali menggunakan perkataan tersebut kepada orang lain untuk mengelak daripada perselisihan faham.

Jumpa lagi di post akan datang.. let us learn how to speak like sabahan.

Comments
  1. kadayan banting says:

    Mungkin ungkapan “Ayam Mati” itu boleh digantikan dengan “Ayam Separuh Mati” kerana orang itu masih boleh buat kerja cuma lembab. “Kalau Ayam Mati” tentu tidak boleh buat apa-apa lagi cuma terlantar menunggu untuk dimasak atau dibuang.

  2. urangsabah says:

    Hehe..betul tu kadayan banting cuma itu yang kebiasaan saya dengar dari org. Lihat pada perenggan ke 3 ayat ke 2 artikel saya itu lah maksud saya. Asal usul istilah itu pun kita tidak tau dari mana. Selalunya satu-satu istilah berubah mengikut keadaan masa, geografi, lokasi penutur bahasa sesuatu suku kaum.

    P/S “Manuk” lah boss saya rasa paling luas digunakan di Asia Tenggara..sa ingat di Sabah saja..rupanya tesampai juga di negara lain di Nusantara ini.

  3. sarasabah says:

    saya memang nak belajarcakap sabah.saye minat.saya harap banyak lagi perkataan dtunjukkan.time kasih. sarasabah

  4. santut bau says:

    Penggunaan perkataan itu cuma membawa kepada ketidak puas hatian atau pergaduhan. Elakkan mengguanakan perkataan tersebut. Bunyinya macam “skema” tapi sudah ada rakanku yang mati kerana perkataan itu gara-gara bergaduh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s